piątek, 5 sierpnia 2011

wszystko o zdrowiu

Tłuszcze trans

<p>Autorem artykułu jest Yunek</p>
<br />


z ąywności. Bardzo często takie związki chemiczne mają bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Bardzo popularne w żywności ale również i niebezpieczne są tłuszcze trans.
    Tłuszcze trans powstają w wyniku przetwarzania tłuszczów rościnnych w procesie utwardzenia przez uwodorowienie. Tłuszcze w ten sposób utwardzone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Występują one bardzo często w margarynach utwardzanych w tym procesie. Ponieważ tłuszcze utwardzone przyjęły się również w cukiernictwie więc stay się częstym składnikiem ciasteczek, tortów, różnych słodyczy. Tłuszcze roślinne utwardzane przez uwodorowienie całkowicie zmieniają swoje właściwości i tracą praktycznie swoje pozytywne walory tłuszczów roślinnych. Po takiej obróbce tak naprawdę mamy do czynienia z jakimś tworem chemicznym a nie z tłuszczami roślinnymi posiadającymi zdrowotne walory odżywcze.
     Ponieważ tłuszcze utwardzone występują praktycznie niemal w każdym produkcie spożywczym to wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie. Ich niekorzystny wpływ objawia się na wielu obszarach naszego ciała. Zaczynając od mózgu a kończąc na sercu. Tłuszcze trans sieją prawdziwe spustoszenie w naszych mózgach i osłabiają naszą pamięć. Ten rodzaj tłuszczów powoduje szybkie tycie a szczególnie otyłość brzuszną. Ponieważ z tłuszczami trans organizm radzi sobie zdecydowanie gorzej to trudniej jest mu pozbyć się ich z organizmu. Ponadto przyczyniają się do powstawania znacznych ilości złego cholesterolu przez co wpływają również negatywnie na nasz układ krwionośny.
Jeśli chcemy prowadzić
<a href="http://www.zycienaplus.pl/" target="_blank" title="zdrowy styl życia">
zdrowy styl życia to kupując produkty musimy uważnie czytać skład produktów i uważać na takie składniki jak tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.

---
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>
     Współczesny człowiek poddawany jest wpływowi różnych związków chemicznych pochodzących

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz