Autorem artykułu jest marcel
W przypadku spadku temperatury potrzebujesz napojów i potraw, które nasycą i rozgrzeją twój organizm. Nie polecamy kalorycznego jedzenia po którym waga pokaże niepotrzebne kilogramy, a proponujemy tylko wzbogacenie dań rozgrzewającymi przyprawami korzennymi. Cynamon, imbir, goździki
i kardamon w medycynie wschodniej uznane są za gorące wywołujące ogień w ciele. Zawierają olejki eteryczne i substancje, które również działają na trawienie i wzmacniają "http://organizm./" organizm.
IMBIR - jest mocnym antyseptykiem, pobudza wydzielanoe soków trawiennych i żólci, poprawia krążenie krwi, przeciwdziała jej nadmiernej krzepliwości i obniża ciśnienie tętnicze. Herbatę zaparzoną z kilkoma plasterkami świeżego i oczywiście, obranego korzenia imbiru warto pić profilaktycznie w okresie jesienno - zimowym i wczesną wiosną, kiedy najłatwiej o zaziębienie. Imbirem, zarówno świeżym, jak suszonym i mielonym, wzbogacaj jak najczęściej różne dania: słodkie i pikantne, rybne i drobiowe, sycące, lekkostrawne zupy, najlepiej typu krem, a szcególnie ryż. Imbir doskonale łączy się z czosnkiem, sosem sojowym i cebulą.
GOŹDZIKI - są najsilniejszym naturalnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu działają bakteriobójczo oraz wzmacniają odporność. Systematyczne dodawanie niewielkich ilośći goździków do potraw pomaga w obniżeniu poziomu cukru i złego cholesterolu oraz poprawia trawienie. Używaj ich oszczędnie, bo mają intensywny aromat i piekący smak. Pasują do grzanego wina, marynat i pierników, a także do czerwonej kapusty, kapuśniaku, ciemnych mięs, w szczególności dziczyzny. Są znakomite do potraw z ryb słodkowodnych, przede wszystkim karpia i węgorza.
KARDAMON - przyspiesza przemianę materii, poprawia trawienie, działa moczopędnie i antywirusowo, pomaga w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych. Króluje przede wszystkim w kuchni arabskiej i indyjskiej jako składnik mieszanek przprawowych, np. curry czy garam masala. Odznacza się intensywnym ostrym aromatem z cytrynowo - pieprzową nutą. Podkreśla smak zup, potraw z mięsa i ryb, naleśników, placków i ciast, szczególnie szarlotki. Najzwyklejsza surówka z jabłek i marchewki z dodatkiem szczypty kardamonu nabiera orientalnego charakteru. "http://www.sport-marcel.blogspot.com/"
CYNAMON - zaledwie szczypta tej przyprawy dodana do gorącego napoju wystarczy, aby pobudzić krążenie krwi im rozgrzać cały organizm. Wdychanie olejku cynamonowego ulży przy nieżycie dróg oddechowych. Cynamon pomaga w trawieniu, łagodzi kolki, wzdęcia i biegunki. Jest przyprawą uniwersalną, dobrą do dań słodkich i pikantnych. Doprawia się nim jagnięcine, dodaje do ryżu, kompotów, ciast i deserów, a także do herbaty, grzanego wina oraz piwa. Klasykiem obiadowym na słodko jest ryż z jabłkami i cynamonem. Uwaga: cynamon chiński - głównie jest dostępny na polskim rynku - zawiera duże ilości kumaryny, która może uszkadzać wątrobę. Dlatego lepiej sięgać po nie rzadko i używać bardzo oszczędnie.
Rozgrzewający Ryż Z Zielonym Groszkiem - 6 porcji po ok. 210 kcal 30 dag ryżu długoziarnistego, 5 dag mrożonego groszku, łyżka oliwy z oliwek, po łyżeczce masła i kminku, po 4 goździki i ziarna kardamonu, mały kawałek kory cynamonu, 900 ml bulionu wołowego, może byc z kostki. Ryż wsyp do miski. Zalej taką ilością zimnej wody, aby całkowicie przykryła ziarna. Odstaw na 30 min. Następnie starannie odcedź. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj masło, roztop, delikatnie zamieszaj. Na gorący tłuszcz wrzuć goździki, cynamon, kardamon i kminek. Zwiększ płomień, smaż minutę. Wsyp groszeki ryż, wlej bulion. Rondel przykryj, gotuj powoli, aż ryz wchłonie cały bulion. Z gotowanego ryżu usuń goździki, cynamon i kardamon. Tak przygotowany ryż możesz przechowywać w lodówce przez 2 - 3 dni.
Czysty Napój Imbirowy - 4 szklanki po ok. 7 kcal 20cm kawałek korzenia imbiru, 1,5 litra wody. Korzeń imbiru obierz, pokrój w plasterki. Zalej wodą. Zagotuj. Gotuj powoli, bez przykrycia, przez 15 minut. Płyn powinien odparować o 1/3. Odstaw na 5 min. przecedź.
HIT ! Z Kardamonem Herbata Rumiankowa - 4 szklanki po ok. 0,2 kcal 2 torebki rumianku/ herbaty rumiankowej, 4 ziarna kardamonu, litr wody. Rumianek i kardamon zalej wodą. Zagotuj. Gotuj powoli bez przykrycia przez 5 min. Przykryj, odstaw na 5 min. przecedź. również Zielona herbata i związki katechinowe w niej zawarte.
Wanda Jackowska "http://www.sport-marcel.blogspot.com/" .
"http://www.sport-marcel.blogspot.com/" PŁYNNE WZMOCNIENIE CZYLI COŚ DLA ORGANIZMU.... sport zdrowie dieta
---
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz