wtorek, 26 lipca 2011

wszystko o zdrowiu

    

Rola białka w organizmie

<p>Autorem artykułu jest witaminowo</p>
<br />
<!--   @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm }   P { margin-bottom: 0.21cm }

 Białko jest niezbędne do życia. Stanowi główny składnik kości, mięśni, skóry, krwi i tkanek naszego ciała. Jest również składnikiem takich związków jak: enzymy, hormony, przeciwciała. Białko odpowiada za stan naszego zdrowia i naszej witalności.
<!--   @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm }   P { margin-bottom: 0.21cm } <p>
Szkodliwy jest zarówno długotrwały niedobór jak i nadmiar białka.
    Długotrwały niedobór białka prowadzi do zmniejszenia ogólnej sprawność fizycznej i umysłowej, następują zmiany w tkankach, występują zaburzenia ogólnoustrojowe, zahamowany zostaje wzrost mięśni, występują zaburzenia w pracy jelit oraz wyraźnie wzrasta ryzyko chorób infekcyjnych i alergii.
    Gdy dieta jest zbyt bogata w białko prowadzi do większych strat wapnia. Białko składa się tysięcy cegiełek zwanych aminokwasami. Z ponad dwudziestu aminokwasów, osiem z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aminokwasy te nazywamy egzogennymi (niezbędnymi) i występują one w białku pochodzenia zwierzęcego. Ma ono większą wartością niż białko pochodzenia roślinnego, ponieważ jest lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm. Tylko niektóre produkty pochodzenia roślinnego zawierają osiem niezbędnych aminokwasów. Za optymalny wzorzec, jeśli chodzi o skład aminokwasów uznaje, się białko całego jajka.Do produktów zawierających białka pełnowartościowe zaliczamy: - mięso- ryby - mleko- ser, - jaja
    Należy jednak uważać na produkty mięsne, gdyż wiele z nich zawiera bardzo duże ilości tłuszczu, co prowadzi do podniesienia we krwi poziomu cholesterolu i wzrostu produkcji cholesterolu przez organizm. Produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierające dużej ilości tłuszczów to drób oraz ryby. W przemianie białka w enegię czynny udział biorą m.in. witaminy. Witaminy nie mogą być wytwarzane przez nasz organizm, dlatego tak ważne jest, abyśmy dostarczali je z pożywieniem, a w przypadku większego zapotrzebowania, przyjmowali <a href="http://www.witaminowo.com.pl/witaminy-sa-wazne/" target="_blank">dodatkowe preparaty witaminowe</a>.</p>
     Źródłem białka niepełnowartościowe roślinnego, czyli białka, które nie zawiera wszystkich aminokwasów są: warzywa, ziarna, nasiona, soczewica, orzechy, czarna fasola, fasola kidney, groch. Wyjątkiem jest soja, która zaliczana jest do roślin zawierających białko pełnowartościowe. Poprzez odpowiednie skomponowanie posiłku, można uzyskać pożywienie zawierające wszystkie aminokwasy. Optymalne kompozycje to:- połączenie produktów zbożowych ze strączkowymi lub produktami mlecznymi, np. płatki zbożowe i mleko- fasola z ryżem- masło orzechowe z chlebem razowy.- soja z ryżem, lub kukurydzą- fasola z pszenicą
---
    <p><p>Witaminowo, <a href="http://www.witaminowo.com.pl/" target="_self">www.witaminowo.com.pl</a></p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/%22%3Ewww.Artelis.pl%3C/a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz